بلبوی پلتفرم ارائه خدمات به مالکین اقامتگاهها و مسافران است که تمرکز خود را بر روی اقامتگاه ویلایی قرار داده است.
ایدهای به ذهن شما وارد میشود و مانند یک ویروس، تمام توجه شما را به خود جلب میکند. مدام در ذهن خود آن را بزرگ مینمایید. کم کم موفقیتهای اجتماعی و اقتصادی جذابی را در امتداد آن تصور کرده و در اولین فرصت آن را با یکی از دوستان خود در میان میگذارید. برای حرکت به سمت آن شروع به تحقیق میکنید و اگر همه نشانهها خوب ظاهر شوند، برای راهاندازی آن اقدام میکنید.
حالا ذهن مشتری ما، با مشاهده مکرر مشکلات موجود در روزهایی که مسافران در یک ویلا سپری میکنند، به ایده بِلبوی رسیده است! زنگ پذیرش هتلها را دیدهاید؟ همین زنگ 🛎️ روی میز پیشخوان! به خدمتکاری که در پی زنگ و خواسته شما در پیشخوان حاضر میشود bellboy میگویند.
به طور خلاصه، بِلبوی، پلتفرم ارائه خدمات به مالکین اقامتگاهها و مسافران است که در گام نخست تمرکز خود را بر روی اقامتگاه ویلایی قرار داده است. با اقتضائات و مسائل ویلاهای خارج از شهر، پروژه بدین شرح تعریف شد:
طراحی و توسعه یک پلتفرم دیجیتال برای ارائه خدمات میزبانی به مالکین اقامتگاهها (مانند نظافت داخلی و خارجی، روم سرویس، خدمات میزبانی و تحویل به مسافر و …)
و همچنین ارائه سرویسهای لازم به مسافران در حین سفر (مانند نظافت مجدد و تأمین نیازها و لوازم ضروری)
چالش همیشگی ما بخصوص در ایدههای توسعه نیافته، عدم تحقیقات کسب و کار است. مشتریان معمولا ایده خود را با یک تحقیقات میدانی ساده و ممزوج با حدس و گمانهای شخصی به دست ما میسپارند و توقع دارند طراح محصول بتواند همه کاستیهای آنها را حل کند. بدتر از این، وضعیتی است که پروژه را با جمعآوری یک تیم فنی توسعهدهنده آغاز کردهاند و در اولین تماس تلفنی به ما میگویند وقت زیادی نداریم و باید طرحها به دست تیم فنی برسد تا کار بیش از این معطل نماند و هزینهها هدر نروند!
در پروژه بلبوی ایدههای اجرایی متعدد و پراکنده بود و کارفرما به طور جدی قصد راهاندازی همه آنها را در حد امکان داشت ولی نمیدانست چطور و با چه نظم و برنامهای.
ما برای نظم دادن به ایدهها و فاصله گرفتن از توهمات به واقعیت ممکن و مفید، تصمیم گرفتیم برای پروژه یک سند «دامنه پروژه» تولید کنیم. در این صورت، قبل از شروع طراحی، هم تحقیقاتی درباره کسب و کار خواهیم داشت و هم محدوده ایدههای قابل پیادهسازی را مشخص میکنیم. به واقع این وظیفه اصلی تیم طراحی محصول و برند نیست! ولی ما به خوبی تجربه کردهایم که با نادیدهگرفتن این نواقص، مسائل در دراز مدت حل نمیشوند و دیر یا زود دودش در چشم همه میرود.
با تکمیل سند دامنه پروژه، متوجه شدیم که با محدودیت منابع مالی و انسانی و با نگاه به ظرفیتهای بازار، میبایست چه مسیری را پیش روی خود قرار دهیم و وارد چه مسیرهایی نشویم.
در سالهای اخیر، ما یک رویکرد کار از راه دور را توسعه دادهایم که با مشارکت موفقیتآمیز بسیاری از شرکتها و استارتآپها تقویت شده است . تیم فنی بلبوی مانند نیوا توزیع شده است. ما در جلسات آنلاین با مشارکت اعضايی از تهران، مشهد و قم، صفر تا صد پروژه را برنامهریزی و اجرا و ارائه کردیم. نتایج پیشرفت کار و خروجیهای طراحی در سرویس فیگما به صورت منظم ارائه میشد و در نتیجه فرصت کافی را برای طرفین فراهم میآورد تا برای بررسیهای مجدد و اصلاحات بهتر اقدام کنند.
در این پلتفرم، در یک سمت مسافر را داریم و در سمت دیگر مالک اقامتگاه. با توجه به تحقیقات اولیه و بررسی های نهایی، بیانیه مسئله را از هر طرف بیان کردیم و مسائل دیگر در کنار آن بدست آمد.
1. مشکلات موجود در ارائه خدمات میزبانی
2. نیازهای مسافران در حین اقامت
3. مدیریت ویلا برای استفاده شخصی یا اجاره
4. بهبود رفاه و سلامت اقامتگاهها
5. پشتیبانی و بهبود تجربه کاربری
بهبود دسترسی به خدمات میزبانی برای مالکین ویلا
بهبود تجربه مسافران در حین اقامت
افزایش رفاه و سلامت اقامتگاهها
طراحی سؤالات درست، همه چیز است! متاسفانه پژوهشگران دیزاین به این موضوع توجه کافی نمیکنند. سوالات دقیقی نمیپرسند یا زمان لازم را صرف تحقیق نمیکنند.
در طول پژوهش، از نظرسنجی انبوه تا مصاحبههای کیفی و مطالعات موردی، برای جمعآوری اطلاعات بهره بردیم و در نتیجه، تحلیلهای خوبی در این زمینه آماده شد. چند نمونه از نتایج آماری:
در این مرحله اطلاعات کافی برای طراحی منطقی و تجربه کاربری فراهم است. ما به دنبال راه حلی آسان و سریع برای مسائل مذکور هستیم. راه حلی که بخشی از آن به صورت یک رابط کاربری مجسم خواهد شد.
در این مرحله، اجمالا میدانیم که پاسخ ما به مسائل کاربران هدف، چیست. گام بعد، طراحی فرایندهای این راهحلهاست. طراحی دیاگرام فرایندها، منجر به تولید یک سند شفاف و با کارایی بسیار بالا میشود. معمولا این کار را تیم طراحی انجام نمیدهد و جزو تحلیلهای تیم فنی است. اما به صورت اصولی و حرفهای، اگر فرایندها در همین مرحله توسط تیم دیزاین آماده شود، مانع بزرگی از مقابل تیم فنی در چالشهای معماری برطرف خواهد شد و فهم طرفین از آنچه در پسزمینه سیستم اتفاق میافتاد، یکسان میشود. این پروژه ۶ فرایند پیچیده و اصلی دارد.
براساس تحلیل نیازها و اهداف پروژه بلبوی تمامی ارزشهای که مستقیماً به مسئلهها و اهداف اصلی پلتفرم اشاره دارند، مورد بررسی و تحقیق قرار گرفت که در نهایت ارزش اصلی بدست آمد:
این ارزش اصلی نشاندهنده تعهد ما به ارائه خدمات میزبانی و نظافتی با بالاترین استانداردهای کیفیت و اعتماد است. ما تلاش میکنیم تا اطمینان حاصل کنیم که تمامی کاربران، چه مالکین ویلا و چه مسافران، از تجربهای بینقص و راحت برخوردار باشند. خدمات ما بهگونهای طراحی شدهاند که دسترسی آسان و استفاده ساده از آنها را برای همه ممکن سازد.
ما بهبود مستمر استانداردهای بهداشتی و امنیتی اقامتگاهها را به عنوان بخشی از تعهد خود به رفاه و سلامت کاربران در نظر میگیریم و راهکارهای کارآمدی را برای مدیریت بهینه خدمات میزبانی ارائه میدهیم. هدف ما ایجاد تجربهای رضایتبخش و قابل اعتماد است که نیازهای کاربران را به بهترین شکل ممکن برآورده سازد.
همچنین ارزشیهای فرعی مبتنی بر این ارزش اصلی، بدست آمد:
چه چیز: تنها پلتفرم آنلاین خدمات متمرکز در مناطق ویلایی ایران
چگونه: که خدمات جامع اقامتگاهی شامل نظافت، میزبانی، و مدیریت بهینه اقامتگاهها را ارائه میدهد.
چه کسی: برای مالکین ویلاها و مسافران
کجا: در *****
چه وقت: در طول *****
برند بلبوی با توجه به خدمات و ویژگیهای خاصی که ارائه میدهد، به آرکتایپ “مراقب” (Caregiver) نزدیک است. این آرکتایپ به برندهایی اطلاق میشود که بر مراقبت، پشتیبانی و ارائه خدمات کمککننده تمرکز دارند.
معمولا اولین کلمات توصیفی، اصلیترین نقش در انتقال مفاهیم هستند. البته محل مواجهه کاربر با صفحات محصول یا تبلیغات مجازی، اقتضای خاص خودش را دارد. به عنوان مثال وقتی عنوان و نشان برند در ابتدا یا انتهای یک ویدئوی تبلغاتی به نمایش درمیآید، از شعار اصلی استفاده میکنیم:
استفاده از کلمه «همیشه همراه» نشان میدهد که برند در هر شرایطی کنار مشتریان خود است. این امر به تقویت احساس امنیت و اعتماد مشتریان کمک میکند، چرا که آنها مطمئن میشوند که در هر زمان و مکان، حمایت برند را دارند. بخش «همیشه پشتیبان» از شعار، بر ارائه خدمات پشتیبانی و کمکرسانی مداوم تأکید دارد. این پیام به مخاطبان اطمینان میدهد که برند نه تنها در هنگام استفاده از خدمات، بلکه پس از آن نیز به رفع نیازها و مشکلات آنها متعهد است.
اما برای یک صفحه لندینگ، لازم است کلماتی دقیق و مشخص، حول مزیت اصلی محصول، آماده شلیک به ذهن کمحوصله و عجول مخاطب باشند. از لحظه نخست، حداکثر ۵ ثانیه فرصت داریم و ما برای این زمان به این محتوا رسیدیم:
ویرایش های متعددی را پشت سر گذاشتیم تا به همین جملات ساده برسیم. میتوانیم اجمالا به این نکات اشاره کنیم:
کلمه بلبوی به تنهایی پر از ابهام است و مخاطب ایرانی نمیتواند به آسانی در اولین دیدار آن را هضم کند. بنابراین نشان و هویت بصری آن لازم است جبران این ابهام را با حداکثر توان برعهده بگیرد. در گام اول نشان بلبوی میبایست واضح و روشن باشد. همان زنگ! ما در این شکی نداشتیم و هر ایده دیگری را مضر دانستیم. حتی با این ریسک که انتخاب زنگ برای این برند یک انتخاب ساده و دم دستی است و ما را متهم به عدم خلاقیت میکند! اما آنچه که در دیزاین اهمیت دارد، همراهی کامل مخاطب با ارزشها و اهداف برند است و این نتیجه ارزشمند میبایست به آسانی و خالی از هر ریسک احتمالی حاصل شود.
با این حال، فرایند حرفهای را در پیش گرفتیم و تمامی مفاهیم مرتبط را جمعآوری کردیم. اگر چه مسائل، اهداف و اسناد تجربه کاربری بسیار کمککننده است اما درست در همین نقطه، تجربه و عمق نگاه دیزاینر در رسیدن به یک تصمیم قوی نقش اصلی را ایفا میکند. هر انتخابی در این لحظه، بسیار تعیین کننده است.
نماد زنگ هتل (Hotel Bell) و خدمت دهنده (Bellboy) به قدری واضح و در اولویت هستند که به سختی جایی برای نمادهای دیگر باقی میماند. از طرفی به سادگی منتقلکننده موضوع کسب و کار است. در اولویت بعد نماد ویلا (خانه) و نماد ضمانت کیفیت، قرار میگیرند.
در این نسخه، تمرکز بر روی نماد زنگ است. نمای انسانی بلبوی، در مینیمالترین شکل خود به آن اضافه شده تا تشخیص نماد زنگ آسانتر انجام شود.
نماد زنگ در این نسخه، پایه دو خطی دارد که در شناسایی نماد زنگ هتل تأثیر بیشتری دارد.
دو خط مورب و دو نقطه زیر آن، به نمایندگی از دو حرف ب، انعکاسی از نام بلبوی است.
این نسخه سادگی و خوانایی بالایی دارد. غیرکلیشهای و نوآورانه است. نمادی از زنگ و دو خط زیر آن به خوبی در نشان جای گرفته است. کسره زیر حرف ب برای خوانایی بهتر بسیار لازم است. این نسخه بدون رنگ اضافه و خطوط ارتعاش، هم به تنهایی زیبا و مینیمال است و هم در کنار نشان به خوبی زوج میشود.
با وجود برندبوک و طراحی تجربه کاربری، رابط کاربری پتانسیل بروز بهترین نسخه خودش را دارد. جایی که استودیو نیوا مزیت خود را در طراحی «اختصاصی» به نمایش میگذارد.
بیش از ۹۰ درصد مخاطبین هدف، کاربر موبایلی هستند. بنابراین پروژه بر پایه سایز موبایل (Mobile First) طراحی و سپس نسخههای تبلت و دسکتاپ اضافه شد.
همان طور که در صفحه طراحی محصول نوشتهایم:
«به دلیل تمرکز استودیو نیوا بر روی فرایند طراحی، معمولاً پذیرش سفارش کامل برنامهنویسی یک پروژه ممکن نیست. اما به دلیل اهمیت بالای مطابقت دقیق صفحات طراحی شده با قالب Html، پیادهسازی قالب استاتیک در فرانت اِند را از ابتدا جزو شروط پذیرش پروژه میکنیم. به خصوص بعد از تجربههای تخل فراوان در واگذاری این بخش به تیم فنی کارفرما. این مرحله به نفع طرفین است و بخشی از بار تیم فنی را برمیدارد.»
در این پروژه نیز خوشبختانه به نیوا اعتماد شد و از ابتدای همکاری، پیادهسازی قالب را به وظایف خود اضافه کردیم. نتیجه عالی بود! مطابقت ۹۹ درصدی قالب با تصاویر رابط کاربری در هر سه سایز دسکتاپ، تبلت و موبایل.
Neevaa is a multidisciplinary design studio but in recent years has focused on digital products. We provide pure and integrated results by gaining expertise and experience in the product design process. From ideation, conceptual research, information structure and story creation, to logical and experimental design and finally visual design and its dramatic effects